tisdag 16 december 2008

Julbak:

Det här ska jag och mamma baka på söndag, + att vi ska göra fudge och kola och polkabräck och en massa annat gott.

Saffransbullar

2 hg smör el margarin
½ l mjölk
100 g jäst
1 nypa salt
2 dl socker
2 ägg
2-3 gram saffran
16-18 dl vetemjöl

Fyllning:
Smör
Vaniljsocker
Mandelmassa

Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke, häll över degvätskan så att jästen löser sig.
Tillsätt salt, socker, ägg, saffran och vetemjöl. Låt jäsa ca 40 min. Kavla ut och bred smör och häll på sockret. Strö på rikligt med riven mandelmassa och forma bullar.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda ca 10 minuter i 250 grader.

Saffransmuffins i långpanna:

150 g margarin
5 dl råsocker strö
4 ägg
4 dl filmjölk
1 g saffran
2 dl russin
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Rör margarin och råsocker luftigt, tillsätt ett ägg i sänder. Blanda i filmjölk och saffran. Blanda russin, mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Fördela smeten i långpanna med smort bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15-20 minuter.

Topping:
5 dl flor med chokladsmak/råsocker flor/florsocker
75-100 g milda culinesse
Ev. lite vatten

Blanda margarinet med någon av florvarianterna till en slät glasyr. Bred över kakan och njut!

2 kommentarer:

Anonym sa...

jädrans så gott det lät! Du vi får ses efter jul, lite knökigt nu... Kram /S

Anonym sa...

Bara ta med den sjuka hjärnan och komma hit hehehe. Vi är förmodligen hemma hela tiden, frågan är när det ska tapetseras men jag gissar på januari på den frågan :P vi har jullov från imorn eftermiddag till 8/1 :)